Laserstraalsnijden

Lasersnijden is het snijden met een laserstraal door materiaal. Met een laserbron wordt straling opgewekt waar licht wordt uitgezonden. Dit licht wordt door lenzen gebundeld tot een zo dun mogelijke, maar erg sterke, laserstraal. Door de sterkte van deze laserstraal kunnen staal, aluminium en RVS tot wel 25mm dik worden gesneden. Lasersnijmachines gebruiken verschillende technieken om de laserbron op te wekken. Zo heb je diodelasers en CO2 lasers, met beide hun voor en nadelen.

Een diodelaser (ook wel fiberlaser) is in feite een laser met eenzelfde techniek als in een CD speler wordt gebruikt om de schijf te lezen. Het transport naar de snijkop wordt met een glasvezelkabel gerealiseerd en op de snijkop wordt de lichtstraal verder gebundeld naar de diameter van de snijstraal.

Een CO2 laser wordt opgewekt door (gasvormig) CO2 te bekrachtigen welke op haar beurt een infrarode laserstraal opwekken. De laserstraal wordt met speciale spiegels naar de snijkop gebracht en net zoals fiberlasers in de snijkop gebundeld tot een krachtige snijstraal. De kracht van de laserstraal bij het snijden wordt uitgedrukt in Watt.

De voorgenoemde laserbron zit bij de snijmachine gekoppeld aan een CNC tafel waardoor complexe vormen eenvoudig kunnen worden gesneden en direct vanaf de digitale tekening kan worden ingelezen. Het materiaal en de dikte bepalen de snijsnelheid, wat kan variëren van 30cm per minuut bij 25mm dik aluminium tot 60 meter per minuut bij 1mm dik staal.

Giraf beschikt over zowel CO2 lasersnijmachines als de nieuwste Fiber techniek. Beiden hebben hun voor en nadelen. De lasersnijmachines hebben een bereik van 3000x1500mm en grotere delen snijden we per definitie op de [url]waterjet[/url] welke een bereik heeft van 8000x3000mm. De machines beschikken beide over een geautomatiseerd afruimsysteem, waardoor bij seriewerk de machines grotendeels onbemand kunnen draaien. De CO2 laser heeft daarbij ook nog een geautomatiseerd magazijn, waardoor de handeling aanzienlijk kan worden verkort.

3D lasersnijden / buislasersnijden

Nieuw in onze fabriek is het proces buislasersnijden. De laserbron (fiber) wordt op eenzelfde manier opgewerkt als bij een vlakbedlaser, maar zit niet aan een CNC tafel gekoppeld maar aan een draaias. In een vierklauw kunnen zowel koker als buizen worden geklemd. De draaias is CNC gestuurd en de positie wordt automatisch berekend door de software. Complexe vormen kunnen zodoende eenvoudig uit een willekeurig profiel worden gesneden. Onze fabriek beschikt over een buislasersnijmachine met een capaciteit van diam.306mm met een lengte van 6 meter. De 2,5kW fiberlaserbron snijdt moeiteloos door dikwandige profielen heen. De machine heeft een capaciteit van 45 kg per strekkende meter. Dit is uitzonderlijk hoog en stelt ons in staat om zware profielen te kunnen bewerken.

Giraf snijdt dagelijks alle veel voorkomende materialen zoals RVS304/316/Ti, Staal 37/52/400MC en aluminium in diverse kwaliteiten. Levertijden zijn hierdoor bijzonder kort. Vaak is een bestelling binnen 48 uur al gereed.

Bent u benieuwd naar onze prijsstelling? U kunt bij ons portaal eenvoudig vanaf een STEP en DXF bestand een prijs opvragen voor uw producten.

Heeft u snel een prijs nodig voor uw laserwerk? Maak hier een online berekening.

Waterstraalsnijden

Waterstraalsnijden combineert precisie, kracht en de mogelijkheid om ook non-ferro materialen te snijden. In de pomp wordt een bijzonder krachtige waterstraal opgewerkt met een druk van wel 4000 bar. Deze hoge druk wordt door dikwandige leidingen naar de snijkop gebracht. In de snijkop zit een diamanten nozzle waardoor de waterstraal tot meer dan twee keer de geluidssnelheid bereikt. Hierna wordt het door middel van een venturi werking vermengt met snijzand (abrasiv) waardoor de straal nog krachtiger wordt en men in staat stelt om door vrijwel alle materialen te snijden.

Door dit te koppelen aan een CNC tafel kunnen complexe vormen worden gesneden tot een dikte van wel [b]150mm[/b] dik. Zowel in RVS, Staal en aluminium maar ook in kunststoffen, hout en zelfs glas. De snijkwaliteit van watersnijden is hoger dan die van lasersnijden, dit uit zich met name in dikkere werkstukken. Tevens wordt het materiaal niet verhit op de snijlijn, waardoor bij verdere nabewerking (zoals verspanen) het waterstraalsnijden al snel de voorkeur verdient boven lasersnijden.

Er zijn echter ook nadelen aan watersnijden en dat is dat het werkstuk altijd nat wordt en qua handeling dus wat duurder zal zijn. Tevens is de snijsnelheid aanzienlijk langzamer dan bij een laser; bijvoorbeeld in 10mm dik RVS304 scheelt dit bijna factor 4. Wij kunnen uiteraard altijd een berekening maken wat het uiteindelijke verschil is.

Giraf beschikt over waterjets met een snijbereik van 8000×3000 en 3000x1500mm. Tevens zijn de waterjets voorzien van 3D snijkop, waardoor complexe vormen kunnen worden gesneden maar tevens ook de haaksheid van de snijlijn continue wordt gewaarborgd. Dit zorgt voor een waanzinnig mooi eindproduct. Onze voorraad aan materialen is groot te noemen, waardoor levertijden extreem kort zijn. POM, PETP arnite, plexiglas, diverse rubbersoorten maar ook staal, RVS en aluminium zijn standaard voorraadproducten welke doorlopend worden verwerkt in onze fabriek.

Bent u benieuwd naar onze prijsstelling? U kunt bij ons portaal eenvoudig vanaf een STEP en DXF bestand een prijs opvragen voor uw producten.

Snijden voorbeelden

Support nodig?

Wij helpen je graag verder.
Bel: 0162 580 000 of mail ons.

Mail ons